Obrázok diela
Ernest Špitz
Speváčka

Ernest Špitz v začiatkoch svojej tvorby nadväzoval na rané diela Pabla Picassa a Paula Cézanna. V 50. rokoch sa mu podarilo odpútať od socialistického realizmu a prehnaného budovateľského optimizmu, zaujímal sa skôr o civilizmus a zobrazenie existenciálnej úzkosti. Ťažiskovo sa venoval figurálnej kresbe, maľbe a grafike – portrétnym štúdiám, aktom a žánrovým figurálnym motívom. Zachytával aj prírodné a mestské scenérie, život na vidieku, zátišia a výjavy z prostredia divadla a cirkusu.

Maľba zo zbierky Nitrianskej galérie patrí do voľnej série diel zobrazujúcich koncerty vážnej hudby alebo hudobníkov hrajúcich na klasických nástrojoch. Špitz namaľoval speváčku počas interpretačného výkonu v červenej večernej róbe s dlhými čiernymi rukavičkami. V ľavej ruke drží noty, pravá dlaň jej akoby mizla v pozadí obrazu, tmavé vlasy jej splývajú s koncertným krídlom, ktoré sa črtá za ňou. V ľavej časti obrazu v náznakoch tušíme sediaceho sprevádzajúceho klaviristu. V zbierkach slovenských galérií nájdeme dve prípravné štúdie k tejto maľbe: v Galérii Jána Koniarka v Trnave (pod inventárnym číslom G 2836: Speváčka, 1953 – 1957, suchý pastel na papieri, 49 x 30 cm) a v Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši (pod inventárnym číslom K 741: Štúdia speváčky, 1950, tuš na papieri, 21 x 14,5 cm ). Na našom obraze je zaujímavá aj jeho zadná strana. Ak ho otočíme a postavíme „hore nohami“, uvidíme rozmaľovaný portrét ženy/dievčaťa. Môžeme sa domnievať, že autor nemal dostatok financií na drahé nové plátno, a preto ako podklad na maľbu speváčky použil lepenku z nedokončeného obrazu, s ktorým nebol spokojný. Alebo tu tento portrét namaľoval zámerne?

Omar Mirza
február 2021

Ernest Špitz sa narodil 16. júla 1927 v Trnave. Detstvo prežil v Dolnom Kubíne. Počas druhej svetovej vojny mal z rasových dôvodov zakázané študovať, pracoval preto ako robotník. V roku 1944 sa s rodinou ukrýval v horách Oravskej Magury. Po vojne sa presťahoval do Liptovského Mikuláša, kde si dokončil stredoškolské vzdelanie. V roku 1948 začal študovať na Akadémii výtvarných umení v Prahe u prof. Jána Želibského, no v roku 1949 na vlastnú žiadosť prestúpil na novozaloženú Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave na oddelenie figurálneho maliarstva k prof. Jánovi Mudrochovi, ktorú absolvoval v roku 1953. Spolupracoval s časopisom Mladá tvorba, kam prispieval ilustráciami i textami. V roku 1957 bol iniciátorom myšlienky vzniku Galérie mladých v Bratislave, neskôr premenovanej na Galériu Cypriána Majerníka, ktorá bola miestom prvých výstav začínajúcich autorov, dnes patriacich k významným výtvarníkom. Ernest Špitz zomrel predčasne vo veku 33 rokov na rakovinu 12. novembera 1960 v Prahe.

Inventárne číslo: O 365
Autor: Ernest Špitz
Názov diela: Speváčka

Datovanie: 1954 – 1955
Technika: olej
Materiál: lepenka
Rozmery: výška 59,5 cm; šírka 43,5 cm
Značenie: vľavo dole, štetcom: Špitz